Frågor om rasism, invandring och brottslighet väcker känslor och polariserar debatten. Men vem tycker egentligen vad? Vi har delat upp Sveriges befolkning i sex attitydgrupper. I vissa fall tycker de ungefär likadant. I många fall står de långt ifrån varandra. Välkommen till en ny bild av svensk politik.
Gruppen föredrar globalisering och tycker att Sverige ska vara ett mångkulturellt samhälle. De instämmer inte i stereotypa påståenden om olika minoritetsgrupper och visar medvetenhet om minoriteters särskilda utsatthet.
av befolkningen
Gruppen präglas av öppenhet generellt men gör viss skillnad på olika grupper baserat på bakgrund. Invandringens påverkan på kulturen ses som positiv. De tycker att gränser mellan länder har viss betydelse och att samhället blivit osäkrare.
av befolkningen
Gruppen är positivt inställda till invandring och dess bidrag till samhället. De har högt förtroende för institutioner och tycker att Sverige har blivit säkrare. De är mer benägna att instämma i konspirationsteorier.
av befolkningen
Gruppen är positiv till Sveriges utveckling och relativt nöjda med sina liv. De är generellt positivt inställda till invandring. De känner sig i lägre grad som en del av samhället och uttrycker visst stöd för konservativa värderingar.
av befolkningen
Gruppen är generellt negativt inställda till sin egen livssituation, till samhällets utveckling och till invandring. Gruppen oroar sig för brottlighet och invandring. De föredrar tydliga gränser och en gemensam kultur.
av befolkningen
Gruppen tycker att Sverige har blivit ett sämre land att leva i men är relativt nöjda med sina egna liv. De föredrar tydliga gränser och en gemensam kultur. Inställningen till invandring varierar tydligt beroende på varifrån den kommer.
av befolkningen